Vánočka je tradičním dezertem, který nesmí chybět na žádném vánočním stole. Její sladká vůně a jemná chuť dokonale dotvářejí atmosféru svátků. Pokud se i ty chceš pustit do pečení této lahodné pochoutky, máme pro tebe skvělý recept! V tomto článku ti představíme krok za krokem, jak si vyrobit domácí vánočku plnou rozinek a mandlí. Připrav se na zábavné odpoledne strávené u pekárny a nezapomeň si připravit veškeré potřebné suroviny.
Krok za krokem
Vánočka plná rozinek a mandlí je tradičním dezertem, který nesmí chybět na žádném vánočním stole. Připravit si ji můžete i doma, a to krok za krokem. Nejprve si připravte všechny potřebné suroviny – 500 gramů hladké mouky, 100 gramů cukru, 200 ml mléka, 50 gramů másla, dvě vejce, droždí a špetku soli. Droždí nechte vykynout ve sklenici s trochou teplého mléka a cukrem. Mezitím smíchejte mouku se solí a do středu udělejte důlek pro tekutou směs z droždí.
Jakmile je droždí vykynuté, přidejte ho do důlku v mouce spolu s ostatními ingrediencemi – zbývajícím mlékem, rozpuštěným máslem a vejci. Vše dobře promíchejte rukama nebo pomocí mixéru s hnětičem tak dlouho, dokud nedostanete hladké těsto. Toto těsto pak nechte vykynout na teplém místě asi hodinu.
Po této době opatrně vyndejte tvarohovou vánočkovou formu ze skřínky (pokud ji nemáte po ruce, lze použít i jinou formu) a vymažte ji máslem. Těsto rozdělte na dvě části, které vyválejte do dlouhých válečků a spojte je ve tvaru pletence. Vložte ho do formy a nechte znovu vykynout asi 30 minut.
Mezitím si připravte náplň z rozinek a mandlí. Do misky dejte hrst rozinek, které zalijte horkou vodou, aby nabobtnaly. Poté je sceďte a smíchejte s nadrobno nakrájenými mandlemi. Náplň pak rovnoměrně rozprostřete po povrchu vánočky.
Vložte formu s vánočkou do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečte asi hodinu, dokud není vánočka zlatavá. Po upečení nechte chvilku vychladnout ve formě, potom ji opatrně vyndejte ven a nechte úplně vychladnout na mřížce. A teď už stačí jen krájet plné kousky této lahodné sladkosti!
Připrav se na zábavné odpoledne u pekárny s receptem na tradiční vánočku
Připravte se na zábavné odpoledne plné vůně a chutí ve vaší kuchyni! Pokud máte rádi tradiční vánoční pečivo, pak je recept na vánočku přesně to, co hledáte. Pekárna vám nabízí jednoduchý a osvědčený recept, kterým si můžete sami doma připravit tu nejlahodnější vánočku. Stačí jen nasbírat potřebné suroviny a pustit se do práce.
Vánočka je symbolem svátků a její vůně rozveseluje každou domácnost. S tímto receptem budete schopni vykouzlit dokonalou vánočku s nadýchanou strukturou a bohatou náplní ořechy či sušeným ovocem. Nejenže si upečete skvělé pekařské dílo, ale také si užijete spoustu zábavy během procesu péče o tuto sladkost. Ať už se rozhodnete zapojit celou rodinu nebo si udělat radost sami sobě, určitě nebudete litovat!